общество

НОСЯТ МЕ, МАМО, ВЛАЧАТ МЕ

          Слушам тия дни оценките от доклада на Евр(оп)ейската комисия и кой знае защо се сетих за една случка от детските ми години. Слушайте да ви я разкажа:

Едно време, даже преди мене, в селата момите са се женели за ергени от същото село – това е задължително. Да, ама в същото онова време е имало и пишкин ергени , които си харесвали моми от съседните села. И какво правят?- ами крадат ги( и тогава е имало кражби, значи). Абе, на ужким, ама ги крадат. А като я крадат, момата трябва да вика, демек съпротивлява се, против волята ѝ е тази работа! Иначе момата се компрометира и пред едното село и пред другото. Сега го викат, ще я нарекат к..ва. По тази логика, то сегашните моми и пред света са компрометирани, но нейсе. Та един такъв пишкин ергенин си харесал мома от съседно село-о-о-о. Вземал братята си и нещеш ли, ще ходят да крадат момата значи. Намерили я(щото тя не се крила хиг биля!) грабнали я и беж да ги няма. А момата, за да защити честта си, нейната и на родът си, (едно време имаше и такива понятия) съгласно приетите правила, трябва да вика. И тя като отворила едно ми ти гърло (гръмогласна била, значи) та чак в съседното село се чува. А има опасност и ергените от селото да се организират и да ги погнат. То преди тях, така е било, но сега си траят, защото те пък ще откраднат мома от селото на крадците и така си ги менкат. Да, ама нещеш ли, малкият брат се притеснил, той все още не схващал, че то си е само на ужким и рекъл на големия си брат, демек на кандидат младоженеца: Абе бате, щом толкова пък не иска, да я пуснем да си ходи, а. И изведнъж настава тишина-а-а-а! Момата се сбъркала. Ами сега накъде? Ама без да губи самообладание рекла: „Ама аз нека си викам вие си ме влачете“. А, щом е така, грабнали я , тя пак се развикала и …откраднали я, значи,! Е, разказах ви нещо от патриархалният бит на дедите ни. Ами защо пък сега се сетих за това? Ами защото този толкова дълго чакан доклад на горната комисия е точно по същият сценарии направен. Сега ако започна да го коментирам, този доклад значи, един ще рече прав е, друг ще рече не е прав. И двамата ще бъдат прави. Затова аз ви предлагам: за да разберете смисъла на този доклад, не мислете за него, а разсъждавайте върху горната случка (това не е притча, а действителен случай). Каквито изводи направите, просто ги пренесете след това като анализ върху този фамозен доклад и няма да сбъркате, значи. Сега Бойко(при цялото ми уважение към институциите в страната, не мога да го призная за министър-председател! Хем простак, хем разбойник, хем национален предател!) казва: “Благодаря на Евр(оп)ейската комисия за доклада, той е положителен.“ Доволен значи! И е прав! Клакьорите около него, казват: „Доклада е положителен“ и те са прави, значи! Ние, протестиращите, казваме: „Доклада най-после натри носа на Бойко!“ и ние сме прави, значи! Ето това се казва ДОКЛАД! Така да го удюрдисаш, че всички да са прави. Е, тъй де, та иначе виж сме се хванали гуша за гуша – управляващи и протестиращи. Я, по-леко, „дипломатично“ казват някои и са прави, значи!

БолгароИстина.


Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/bolgaris/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44